čtvrtek

Už to brzy vypukne...

Tak jako před Vánocemi dělám tzv. "předskokana" vánočku, je třeba vyzkoušet i SVÁTEČNÍ MAZANEC

1/2 balíčku mandlí
1/2 balíčku rozinek namočrných v rumu
1/2 l mléka
kostka droždí
750 dkg polohrubé mouky
15 dkg pískového cukru
16 dkg másla + 4 dkg sádla
1 vanilkový cukr
3 žloutky
1 lžička citronové kůry
1/2 lžičky soli

Po vykynutí uděláme dva mazance, necháme na plechu ještě půl hodiny kynout. Pak potřeme vejcem, uděláme křížek, posypeme mandlemi a dáme péct.
Během pečení většinou přikryju mazanec pečícím papírem. Peče se asi 3/4 hodiny. Podle trouby :-)

K svátkům jara patří také JIDÁŠE



20dkg celozrnné mouky
30dkg hladké mouky
2 žloutky
250 ml mléka
špetku soli
10 dkg másla (hery)
7 dkg moučkového cukru
1 kostička droždí
1 lžička citronové kůry

Zaděláme kynuté těsto bud klasickým způsobem nebo v pekárně. Po vykynutí uděláme tzv. "hady" , které stočíme do ulity nebo do esíčka. Necháme na plechu chvíli kynout, pak potřeme vajíčkem a dáme péct.
Upečené jidáše potíráme rozpuštěným máslem s medem a rumem. Lesknou se a chutnají náramně. :-)


Do třetice ještě VELIKONOČNÍ VĚNEC


Věnec se může dělat i plněný různými náplněni, tenhle je úplně obyčejný a tentokrát "hrníčkový".
4 - 5 hrnků polohrubé mouky
1/2 hrnku rozpuštěného másla
1/2 hrnku medu
1 kostka droždí
1 lžíce pomerančové kůry
1 lžíce rumu
vanilkový cukr
1 lžička soli

Opět kynuté těsto, po vykynutí uděláme tři prameny a spleteme cop, který spojíme dohromady.

1 komentář:

Lenka včelka řekl(a)...

Janne, tak tento recept se hodí.:-) Určitě se budou kuchtičky inspirovat tvým všestranným receptem. Díky moc :-) a užij si víkend, i když u nás dnes poletoval sníh a na jaro to vůbec nevypadá.